Gezonde werkhouding

Bewust blijven van het belang van een gezonde werkhouding en gezond bewegen tijdens het werk is belangrijk om fysieke klachten in de toekomst te voorkomen.


Met de training voldoet een organisatie aan een goede voorlichting op het vlak van gezonde werkhouding


Incompany training voor organisaties


De Trainer: Anke Korf


In ons werk belasten we allemaal ons lichaam op een bepaalde wijze. Kantoormedewerkers, chauffeurs, beleidsmedewerkers en managers zitten vaak lang stil in statische houdingen en lopen en staan te weinig op gedurende een dag.  Zorgmedewerkers verzorgen cliënten  en tillen met hulpmiddelen, facilitaire medewerkers verplaatsten karren die zwaar beladen zijn en huishoudelijke medewerkers maken ruimtes schoon in allerlei houdingen en bewegingen.  Al deze groepen lopen risico op klachten ten gevolge van een verkeerde werkhouding of te weinig beweging op de lange termijn. Wat doe jij als werkgever hieraan op preventief vlak?


In de training gezonde werkhouding werken we aan bewustwording van het belang van een goede werkhouding en voldoende bewegen en de risico's op de lange termijn. Ook hier gaat het om zorg voor jezelf; welke belemmerende overtuigingen zitten er bij jou in de weg om goed voor je lijf te zorgen tijdens je werk?


Met de training krijgt de medewerker inzicht in hoe hij/zij een ergonomische wijze kan werken. Hierdoor verminderd de medewerker het risico op klachten van het bewegingsapparaat (vooral rug, schouders, knieen, nek).


Daarnaast is er, indien nodig, aandacht voor praktische tips om in beweging te zijn gedurende de werkdag bij doelgroepen waar dit van toepassing is.  Medewerkers worden bewust van het feit dat bewegen een belangrijk preventief middel is voor chronische ziekten en de effectiviteit tijdens het werk.


Per organisatie maken we een programma op maat op basis van de doelgroep per training. Er is een deel theorie en een deel praktijk. Voor de meeste doelgroepen (huishoudelijk medewerkers, technische dienst, ICT, kantoormedewerkers, transportmedewerkers etc.) is er een training van 2 uur om inzichten te geven en te oefenen. Voor zorgmedewerkers zijn de trainingen 3 uur. We besteden daar veel tijd aan het oefenen om verantwoord te werken met alle hulpmiddelen zoals de passieve en actieve tillift, hulpmiddelen voor kousen aantrekken etc. De groepen bestaan uit maximaal 8 personen,


Het regelmatig herhalen van trainingen op dit vlak houdt de focus bij de medewerkers op het belang van dit aspect, waardoor je medewerkers zo lang mogelijk gezond houdt.


De training wordt gegeven door Anke Korf van De ergo. Anke is in 2000 afgestudeerd als ergotherapeut en 20 jaar gewerkt als ergotherapeut. Sinds 2020 heeft zij haar eigen bedrijf al ergotherapeut en als trainer fysieke belasting. Ze heeft diverse vervolgopleidingen gevolgd waaronder een trainersopleiding.


Anke woont in Vlaardingen en heeft 2 kinderen met haar man. Ze is aangesloten bij De Vitaliteitsmeesters omdat ze graag waarde toe wil voegen aan organisaties die echt investeren in medewerkers. Ze deelt graag haar passie om mensen bewust te maken van hun mogelijkheden ipv onmogelijkheden.


Resultaat na de training Gezonde werkhouding: 

 • de deelnemer weet welke belemmerende overtuigingen hij/zij heeft om echt te kiezen voor 'gezonde' houdingen en bewegingen en dit te implementeren in je dagelijkse werkzaamheden 
 • hoe je tijdens je werk houdingen kunt afwisselen waardoor je metabolisme actief blijft tijdens je werkdag  
 • Medewerkers hebben inzicht en geoefend in de juiste wijze van gebruik van
  hulpmiddelen

 • Medewerkers zien in wat hun eigen belang is bij het aanbrengen van voldoende
  afwisseling in de werkzaamheden en hoe ze dit praktisch kunnen doen.

 • Medewerkers zijn bewust van effecten van onjuiste houdingen in hun eigen werk op
  vooral spieren en gewrichten van nek, schouders, pols en rug

 • Medewerkers hebben inzicht in het belang van voldoende bewegen in werk- en privétijd.
 • Door casussen te delen ondersteunen en lersen ze van elkaar
 • welke houding bij welke activiteit je fysieke lichaam goed ondersteund en zo min mogelijk belast.

Kortom: Deelnemers kunnen aan de slag met nieuwe houdingen en gedragingen die ze fysiek fit en gezond houden!


De training Gezonde werkhouding omvat de volgende onderwerpen: 

 • Welke vraag heeft de medewerker zelf met betrekking tot een gezonde werkhouding tijdens het werk?
 • Hoe werken de spieren en gewichten tijdens belastende activiteiten en welke
  spieren kun je gebruiken om gewrichten te beschermen?
 • Bespreken van belastende werksituaties.
 • Wat kun je zelf doen om lichamelijke belasting te verlagen?
 • Veelvoorkomende lichamelijke klachten: hoe herken je beginnende signalen en wat doe je dan?
 • Oefenen en ervaren tijdens het oefenen van verschillende werkhoudingen.
 • Eigen praktijkcasussen inbrengen en oefenen in juiste houdingen.
 • Afronding en evaluatie.
>