april 8

Belemmeringen rondom voeding

0  comments

Hoe belemmerende overtuigingen je weerhouden van echte veranderingen om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen

Wij mensen zijn gewoontedieren. Zo voer ik ook routines en gewoontes dagelijks op de automatische piloot uit. Een voornaamste reden dat ik graag leef op een routinematige manier is dat het makkelijk is. Het maken van nieuwe keuzes en het uitvoeren van nieuwe bezigheden kost meer energie en tijd omdat er een denk- en uitvoerproces aan voorafgaat. Mijn brein moet nieuwe verbindingen gaan aanmaken omdat ik (het brein) dit voorheen nog niet had gedaan. En dat kost moeite en dus energie.

 

Ik, en vele mensen met mij, hebben een vaste routine in eten. Ik at iedere ochtend havermout met banaan, kaneel en soms wat rozijnen. Voor de lunch maakte ik boekweit pannenkoeken klaar in verband met mijn glutenvrije en lactose vrije voeding. Ik had gelukkig wel meer variatie in mijn avondeten. Ik merk in mijn werk dat veel mensen dit patroon herkennen.

 

Waarom ondernam ik geen actie?

Mijn ontbijt en lunch was al een aantal jaar hetzelfde vanuit de overtuiging dat mijn ‘voedingswensen’ me ‘weinig’ andere opties gaven en dit wel lekker en makkelijk was. Ik hield mezelf voor; dit is gezond en daarbij nam ik niet de verantwoordelijkheid om dieper te kijken naar mijn beweegredenen voor het gebrek aan variatie die ik had in mijn voeding. Want ik weet dat een gevarieerde voeding heel belangrijk is voor een fit lijf en mijn algemene gezondheid. Dus ik belemmerde mezelf vanuit de overtuiging dat mijn ‘voedingspatroon’ te ingewikkeld is voor variatie ondanks de kennis die ik heb.

 

Visie wint het van gemakzucht

Nadat ik me bewust werd van deze belemmerende overtuiging ben ik hiermee aan de slag gegaan. Ik merkte bij mezelf dat ik vooral beren op de weg zag als ik dacht aan vernieuwing en dat gemakzucht vooral leidend was voor het vasthouden aan het bekende. Nu zijn er talloze opties als het aankomt op eten en zijn er ook voor mijn voedingswensen genoeg alternatieven te bedenken. Uiteindelijk komt het neer op mijn visie en doel die ik heb voor mijn lichaam en gezondheid, voor nu en voor de langere termijn. Bovendien is toewijding die ik nu heb om meer tijd te investeren in wat ik eet een belangrijke factor voor het doorbreken van mijn belemmerende overtuigingen. En hierdoor werk ik ook aan mijn eigen waarde; ik vind het belangrijk om gevarieerd te eten en daar tijd voor vrij te maken, net zoals ik dat al deed voor sporten.

 

Bewustzijn creëren over je overtuigingen

Er zijn allerlei verschillende overtuigingen die ook jou kunnen belemmeren om vaak gezond te eten. We creëren excuses. De overtuiging bijvoorbeeld dat het allemaal toch niet zoveel uitmaakt omdat er veel diverse visies bestaan op wat nou gezond is of dat jouw lichaam nou eenmaal aanleg heeft om vet op te slaan en dat daar weinig aan te doen is. Het zijn allemaal hele logische overtuigingen die gebaseerd zijn op je routines en uiteindelijk belemmerend werken als je echt gezonde veranderingen wil toepassen in je eetpatroon.

 

Het heeft mij heel erg geholpen om eerst bewust te worden van wat mij nou precies belemmert, om vervolgens met kleine stapjes meer variatie toe te voegen aan mijn eetpatroon. Daarom daag ik jou uit om ook bij jezelf te gaan kijken welke belemmerende overtuigingen jou tegenhouden bij het veranderen naar jouw gewenste eetpatroon.

 

Blog van Luc


Tags

belemmerende overtuigingen, gezond eten, vitaliteit, voeding


You may also like

Energie tip

Energie tip
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>