december 1

De essentie van transformatie

0  comments

Waarom jij altijd de schrijver van je eigen boek bent

Transformatie is het loslaten van gewoontes, gedrag, en overtuigingen die jou beperken in het behalen van exceptionele resultaten in je professionele en persoonlijke leven. Het is die kleine stem in je hoofd, die dominant wordt wanneer we voor een keuze staan om risico’s en acties te nemen die buiten onze comfortzone ligt. Bewustzijn van deze automatische gedachtestromen is essentieel om een andere keuze te maken dan je vanuit je automatische piloot zou doen. Alleen door te ervaren hoe het is om risico’s te nemen buiten je comfortzone kan je je beperkende overtuigingen omzetten. Vergelijk het met een achtbaan. Wanneer je eerst rustig om hoog gaat ervaar je spanning en angst omdat je zelf geen controle over de rit hebt, maar achteraf ben je altijd blij dat je het hebt gedaan.

 

Overtuigingen zijn louter interpretaties gebaseerd op het verleden

Beperkende overtuigingen zijn een resultaat van de manier hoe we informatie interpreteren. Zo creëren we een bepaalde overtuiging. Het probleem ontstaat wanneer we deze overtuigingen gaan zien als ‘de waarheid’. Ik heb mezelf bijvoorbeeld aangeleerd dat bij het spelen van een wedstrijd of spel alleen de winst telt, omdat winnen een positief effect heeft voor mijn eigenwaarde. Alleen ben ik daardoor nooit tevreden geweest als ik een spel niet won en speelde ik altijd fanatiek. Dit werd door mijn medespelers niet altijd gewaardeerd.

Dit voorbeeld laat zien hoe gemakkelijk je automatische piloot, aan de hand van je beperkende overtuigingen, ons leven kan besturen. Zo leven we vooral door acties uit het verleden constant te herhalen. Kijk naar je relaties met je naasten en je werk, wat zijn je resultaten van de afgelopen jaren? Hoe werkt jouw automatische piloot? En door welke beperkende overtuigingen heb je je onbewust laten leiden, waardoor je niet de resultaten hebt bereikt die je zo graag zou willen behalen. Transformatie is het doorbreken van deze beperkende interpretaties en overtuigingen om uiteindelijk nieuwe effectieve overtuigingen te creëren.

 

Nieuwe ervaringen zorgen voor nieuwe overtuigingen

In de trajecten mentaal en emotioneel sterk wordt er actief gewerkt aan het in gang zetten van deze transformatie. Door het bewustzijn over je eigen automatische piloot en beperkende overtuigingen te vergroten wordt je gestimuleerd om actief keuzes te maken die buiten je comfortzone liggen. De ervaringen die je hierbij opdoet zijn cruciaal om uiteindelijk je diepgewortelde beperkende overtuigingen te transformeren.

 

Blog van Luc


Tags

Mentale veerkracht


You may also like

Energie tip

Energie tip
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>